Over de Flatcoated Retriever

Land van oorsprong:
Groot-Brittanniƫ

Karakter:
De Flatcoated Retriever is een slimme, actieve jachthond met een intelligente uitdrukking. Hij is vriendelijk gezind, vol zelfvertrouwen en gaat met een eeuwig kwispelende staart door het leven. Deze 'easy-going' jachthond loopt over van plezier. Met zijn ondeugende gevoel voor humor lijkt hij nooit volwassen te worden. Hij is gek op water en alles wat daar op lijkt (vieze sloten, modderplassen, enz). De Flat-Coated Retriever is zachtaardig tegenover zijn familie, kindvriendelijk en wordt beschouwd als een enthousiaste kwispelstaartende hond. De Flatcoated Retriever heeft iets nodig (bijv. jachttraining) om zijn geest bezig te houden en doet dan ook niets liever dan voorwerpen oppakken en apporteren (terugbrengen).

Beweging:
Het zijn echte werkhonden met een groot uithoudingsvermogen. Zoals ik al reeds had vermeld zijn ze zot op apporteren en zwemmen, vooral als je het combineert. Neem hem zo veel mogelijk mee naar grote wandelingen waar hij onaangelijnd kan rondrennen en spelen. Als uw Flatcoated goed gesocialiseerd is zal hij zeker niet ver van u weg gaan.

Algemeen voorkomen:
De Flat Coated Retriever is minder bekend dan de Labrador Retriever. Er zijn overeenkomsten tussen beide rassen, maar ook subtiele verschillen. Deze liggen vooral in lichaamsbouw, vachtstructuur en afkomst. Flat Coated Retrievers stammen volgens sommigen grotendeels af van Engelse werkende jachthonden (Labrador Retriever, de Collie en enkele Spaniels).

Het ras werd laat in de 19de eeuw ontwikkeld, maar was na de Tweede Wereldoorlog bijna verdwenen. Toen het ras werd ontwikkeld werd het eerst de 'Wavy-Coated Retriever' genoemd, maar toen het type eenmaal gevestigd was en de verscheidenheid toenam (o.a. door kruising met de Collie), veranderde de vachtstructuur en werd zijn naam vervangen door de huidige benaming. Toch kan de herkomst van de Flat teruggevoerd worden naar de golven van de Britse havens waar houtschepen aanmeerden die 'Lesser Newfoundland honden' vervoerden. Deze honden werden wellicht verkocht aan Britse jachtopzieners. Door zorgvuldige fokkerij werd het in de jaren zestig in ere hersteld. Flat Coated Retrievers zijn intelligente gezelschapshonden die veel beweging nodig hebben.

Kindvriendelijkheid: 4. Hondvriendelijkheid: 3.
Gehoorzaamheid: 4. Kan alleen zijn: 3.
Heeft beweging nodig: 4.

<- Terug naar Homepagina